Surfa säkert

Kontrollera hemsidan innan du loggar in på internetbanken och håll dina program uppdaterade - det är två av våra säkerhetstips för att surfa säkert när du gör dina bankärenden.

Tips för säker surf

  • Skydda dina personliga uppgifter – lämna aldrig ut kortinformation eller koder via mail eller sociala medier.
  • Låna aldrig ut dina inloggningsuppgifter eller lösenord. 
  • Kontrollera hemsideadressen i webbläsaren, när du loggar in på internetbanken. Den ska alltid börja med https://, ha en hänglåssymbol eller motsvarande och inte ge några varningar om säkerhet.
  • Håll operativsystem, webbläsare, antivirusprogram och appar uppdaterade
  • Om din mobil eller surfplatta blir stulen - spärra ditt BankID hos utgivaren och telefonabonnemanget hos operatören.
  • Skydda ditt trådlösa nätverk med eget lösenord och kryptering

 

Så skyddar du dig på webben

De flesta av oss spenderar många timmar ute på internet varje dag och vi sköter många av våra vardagsaktiviteter via webben. Speciellt när det kommer till din bankaktivitet är det viktigt att du är skyddad och surfar säkert. 

Inloggning internetbanken

Tänk på att använda dina personliga uppgifter på ett säkert sätt. BankID, engångslösenord via SMS och kodkort för inloggning på internetbanken är värdehandlingar och ska förvaras så att de inte är åtkomliga för någon annan.

Var extra uppmärksam om du utför bankärenden från en dator i en offentlig miljö som till exempel ett bibliotek. Var noga med att logga ut och stäng webbläsaren innan du lämnar datorn.

Vår webbplats

Kontrollera att internetsidan alltid visas med säker anslutning när du loggar in och är inloggad. 

Det visas i webbläsaren med https://, en hänglåssymbol eller motsvarande och inga varningar om säkerhet visas.

Det är också viktigt att det är vårt certifikat som är utgivet till Marginalen Bank. Var extra uppmärksam på om webbsidor som du besöker plötsligt ser annorlunda ut, eller om du ombeds lämna ut känslig information.

Sociala medier

När vi behöver få ut information om driftstörningar eller annan akut information kan vi använda sociala medier för att nå ut snabbt. 

Vi kommer aldrig att be dig lämna ut kontouppgifter eller personliga uppgifter i sociala medier. Var mycket försiktig med att ge ut personliga uppgifter via mail, telefon och i sociala medier.

För din säkerhet övervakar vi våra sidor i sociala medier. Vi raderar inlägg som innehåller känslig information eller som äventyrar integritet och säkerhet. Vi frågar aldrig efter uppgifter om dina affärer eller inloggningsuppgifter i sociala medier. Lämna aldrig ut uppgifter om dina konton, koder eller kort om det efterfrågas där.

Nyhetsbrev och mail från Marginalen

Vi skickar ibland ut mail om nyheter och annan information. Det är viktigt att skilja på dessa mail och mail som efterfrågar din personliga information. Vi frågar aldrig efter din personliga information eller inloggningsuppgifter. 

Om du får ett mail som ser ut att komma från oss men som efterfrågar uppgifter om dina affärer eller inloggningsuppgifter kan det vara bedragare. Mailen kallas phishing och syftet är att komma åt dina personliga uppgifter. Var uppmärksam om mejlet innehåller en länk eller en bilaga, och tänk efter innan du klickar på den då de kan innehålla virus och trojaner.

Lämna aldrig ut uppgifter om dina konton, koder eller kort.

Kom ihåg att vi och andra banker aldrig ber dig uppdatera eller frågar om dina koder, lösenord, kortnummer eller liknande kunduppgifter på telefon eller via mail.

Skydd av dator, mobiltelefon och surfplatta

Uppdatera regelbundet datorns, mobiltelefonens och surfplattans operativsystem och webbläsare.

Skydda alltid din dator, mobiltelefon och surfplatta med lösenord. Om du lämnar skärmen obevakad ta alltid för vana att låsa den först.

Antivirus

Skydda din dator med ett antivirusprogram som hjälper datorn att upptäcka och stoppa många typer av hot som kan drabba dig som användare. Håll programmet uppdaterat för bästa skydd.

Om din dator har drabbats av ett virus är det viktigt att få bort det och det kan innebära att hela datorn måste installeras om.

Brandvägg och trådlösa nätverk

Brandvägg finns ibland inbyggd i din nätverksutrustning och ibland som programvara som installeras på datorn. Moderna operativsystem har ofta en brandvägg inbyggd som ger ett grundskydd. Brandväggen fungerar som ett filter mot internet och ser till att en bedragare på internet inte kommer åt din dator lika enkelt

Anslut bara till trådlösa nätverk som du litar på. Det finns exempel på falska anslutningspunkter som används för att samla in information från dig.

Var försiktig på internet

Även med uppdaterade program och antivirus kan du drabbas av problem i datorn, surfplattan eller mobiltelefonen, men du har större möjligheter att klara dig om du är försiktigt på internet. Tänk på att bara ladda ner program och appar som du är säker på, klicka endast på länkar i mail som du känner igen och var vaksam på varningar som ditt operativsystem eller antivirus visar upp. Undvik att ladda ner bilder, filmer, spel och program från okända webbplatser eftersom det ökar risken för angrepp.

Om du använder tjänster på internet som kräver inloggning, till exempel mail, sociala medier eller forum är det viktigt att du både tänker på att använda säkra lösenord och att lösenorden är olika för olika tjänster.

Säkerhet när du använder mobilen och surfplattan

Mobiltelefoner blir alltmer utsatta för hot på samma sätt som datorer. Många av dagens mobiltelefoner har ett operativsystem som tillåter installation av olika typer av programvara, appar och har också möjlighet att konstant vara uppkopplade mot internet.

Använd de marknadsplatser som rekommenderas av mobiltelefonens tillverkare när du installerar appar. Läs omdömen från andra användare. Har appen negativa omdömen eller inga omdömen alls bör du vara vaksam. Om du har möjlighet att kontrollera appens åtkomst till systemet så var vaksam på vilka rättigheter som appen begär vid installationen. Om appen begär rättigheter som inte känns rätt kan du avbryta installationen.

Om du bryter mobiltelefonens säkerhetsspärrar genom att "jailbreaka" eller roota den ökar risken för skadlig kod. Med skadlig kod på mobiltelefonen kan dina inloggningsuppgifter stjälas, exempelvis till sociala medier. Mobiltelefonen kan även ringa upp betalnummer eller skicka betal-SMS. Det kan därför uppstå kostnader för dig som kund om telefonen blir smittad med virus, trojaner eller annan skadlig kod.

Fler tips

Det finns många sidor på internet som kan hjälpa dig om du vill läsa vidare om säkerhet och hur du kan bli en tryggare internetanvändare. Några sidor som du kan ha nytta av är: