Bedrägerier

Antalet bedrägerier ökar i samhället och bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att luras. Vi arbetar med att motverka bedrägerier och du som kund kan också förebygga risken att bli utsatt. Här samlar vi information om vad du bör vara vaksam på.

Förvara dina koder, kort, lösenord och id-handlingar på ett säkert sätt. Tänk även på att ha en låsbar brevlåda, inte lämna ifrån dig kortet och dölj koden vid bankomatuttag. 

Har du blivit drabbad?

Kontakta vår kundservice på 0771-71 77 10 så hjälper vi dig. 

ID-Kapning

Ett vanligt bedrägeri som ökar allt mer är ID-kapning. Bedragaren kan använda din identitet för att beställa varor och tjänster i ditt namn, eller ansöka om kort eller lån för att sedan tömma krediten. Förebygg genom att ha låsbar brevlåda och släng inte handlingar innehållandes uppgifter med kontonummer eller personnummer. Har du tappat din id-handling se till att förlustanmäla hos UC och spärra ditt personnummer. Åker du bort på semester be någon som du litar på att ta hand om posten.

Blocket- eller Traderabedrägeri

Är något för bra för att vara sant är det troligtvis så. På Blocket och Tradera annonserar bedragare oftast dyra varor till väldigt låga priser. De ber dig att betala i förskott och skickar sedan inte varan till dig. Efter att du gjort en överföring är säljaren omöjlig att nå. Du kan få intrycket av att säljaren verkar seriös men oftast är de angivna kontaktuppgifterna i annonsen felaktiga eller stulna. Betala aldrig i förskott för en vara, särskilt om priset är lockande.

Falska lotterivinster

Du blir kontaktad via brev, telefon eller mail med utländsk avsändare. Du blir informerad om att du vunnit på lotto men behöver betala dyra avgifter för att kunna plocka ut vinsten. Avsändaren kan även be dig lämna ut känsliga uppgifter som kortnummer, CVV-kod och utgångsdatum.

äldre kvinna i telefon med kreditkort

Microsoftbedrägeri

Du blir uppringd av någon som utger sig ringa ifrån Microsoft. Personen hävdar att du har något fel på din dator som omedelbart måste åtgärdas. För att få hjälp ombeds du lämna ut dina kortuppgifter som hela kortnumret, CVV-koden och utgångsdatum. Lämna aldrig ut dessa uppgifter! Har du trots allt lämnat ut uppgifterna kontakta genast vår kundservice så hjälper vi dig. 

Bedrägeri med BankID

Bedragarna ringer upp dig från ett falskt telefonnummer som ser ut att komma från banken och uppmanar dig att logga in på internetbanken med ditt BankID. Men när du gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens hemsida, vilket gör att det är de som släpps in på kontot istället.

Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan. Om ”din bank” ringer upp och ber dig använda ditt BankID är det med all sannolikhet ett bedrägeriförsök, banken har ju tillgång till dina bankmedel utan inloggning.

logotyp Bank ID

Stöld av kort och kod

Du handlar till exempel i ett köpcenter, bedragaren följer efter dig, ser dig när du gör ett köp med kortet och bevakar dig när du knappar in din kod. Bedragaren stjäl sedan kortet för att tömma kontot. Koden har bedragaren ju sett i och med ditt tidigare köp. Detta mönster följs oftast av ATM uttag.

Bedrägeri vid näthandel

Bedrägeri vid näthandel kan ske när du handlar på nätet och registrerar dina kortuppgifter. Hemsidan kan vara utsatt för ett dataintrång och dina kortuppgifter kan sedan användas för obehöriga köp. För att vara säker på att hemsidan är säker använd främst sidor som är anslutna till 3D Secure.

Phishing

Det finns olika sätt för bedragare att ”fiska” fram information. De kan ringa dig, du kan få ett mail som ser ut att komma ifrån banken eller ett annat seriöst företag. De ber dig om känsliga uppgifter som kortnummer, utgångsdatum och CVV-kod. Kom ihåg att vi aldrig frågar efter ditt fullständiga kortnummer, koder eller utgångsdatum.

Skimming

Skimming förekommer främst vid tankning i bensinpump. Kortets magnetremsa kopieras när den exponeras för att sedan användas vid bedrägliga köp. 

Skydd mot bedrägerier

Läs om Polisens tips för att skydda dig mot bedrägeri