Vad du behöver veta om kreditupplysningar

En kreditupplysning är ett underlag för din kreditvärdighet. De som lånar ut pengar kan med detta underlag ta ett beslut om att låna ut pengar eller inte. Kreditupplysningen bygger på uppfattningen att det är lägre risk att låna ut till någon som tidigare skött sin ekonomi och högre risk att låna ut till någon som tidigare misskött sina betalningar.


Flera aktörer erbjuder tjänsten

För att förenkla riskbedömningen för långivare, finns det flera företag som erbjuder kreditbedömning av privatpersoner och företag. En kreditupplysning är främst inriktad på ekonomiska förhållanden. De största kredituppgiftsföretagen har uppgifter om alla privatpersoner över 15 år och alla företag i Sverige. Kreditupplysningsföretagen hämtar främst sin uppgifter från myndigheter, och du har ingen rätt att radera dig själv från dem.


Vilka uppgifter finns i en kreditupplysning?

Det är främst tre typer av uppgifter som ingår i en kreditupplysning.

  • Identitetsuppgifter, som namn, personnummer och adress.
  • Inkomstuppgifter och om du äger några fastigheter.
  • Uppgifter om betalningsanmärkningar, som hämtas från Kronofogden.


Se din egen kreditupplysning

Du har rätt att enligt kreditupplysningslagen kunna ta del av hur ett kreditupplysningsföretag använder dina uppgifter och vilka dessa är. Detta ska du kunna ta del av utan någon kostnad. Som juridisk person har du samma rätt att skriftligt kunna begära ut uppgifterna, dock till en skälig avgift.

Vem får begära ut en kreditupplysning?

En kreditupplysning, eller en personupplysning, som det heter när det handlar om privatpersoner, kan bara begäras ut om det finns legitima skäl för detta. Eftersom det är en ekonomisk riskbedömning, kan det begäras ut av t ex en hyresvärd när du ska hyra en bostad, av banken om du vill låna pengar eller från en ny arbetsgivare om tjänsten innebär ekonomiskt ansvar. 

Hur vet jag att någon tagit en kreditupplysning på mig?

Varje gång en kreditupplysning på dig begärts ut ska du automatiskt få ett skriftligt meddelande om detta. Meddelandet ska innehålla de uppgifter som skickats ut, och vem som har begärt ut dem. Detta sköter kreditupplysningsbolaget, och är inget som du behöver beställa.