Allt du behöver veta om effektiv ränta

På den här sidan får du veta vad effektiv ränta betyder, hur du ska använda effektiv ränta när du jämför lån och mycket mer.

Vad betyder effektiv ränta?

Med effektiv ränta menas den totala kostnaden för en kredit beräknat över ett helt år. Effektiv ränta tar alltså inte bara hänsyn till räntekostnaden för ett lån utan också alla övriga kostnader kopplade till krediten. Exempel på sådana kostnader kan vara uppläggningsavgifter och aviavgifter. Den effektiva räntan för ett lån anges oftast som en procentsats.

Varför effektiv ränta?

I samband med att en långivare lånar ut pengar måste den effektiva räntan för lånet på ett tydligt sätt förmedlas gentemot låntagaren. Genom att använda sig av måttet effektiv ränta får du ett mer rättvist jämförelsemått för olika låneprodukter. Om du bara skulle ta hänsyn till själva räntekostnaden kan det vara lätt att missa alla övriga kostnader som kan vara kopplade till ett lån.

Hur beräknas effektiv ränta?

Det kan vara lite krångligt att själv räkna ut den effektiva räntan. Just därför är långivare skyldiga att enligt konsumentkreditlagen alltid presentera den effektiva räntan för ett lån.

Att tänka på

Beroende på vilken typ av lån du tar är effektiv ränta ett mer eller mindre bra sätt att jämföra kostnaden för olika lån. Vid kortfristiga krediter som du betalar tillbaka efter några månader kan effektiv ränta ge en felaktig bild av den totala lånekostnaden. Detta eftersom effektiv ränta beräknas över ett år. Om du vet hur lång tid det kommer ta för dig att betala tillbaka ett lån blir det också lättare för dig att räkna på den totala lånekostnaden.

När du lånar pengar hos Marginalen Bank exempelvis med vårt privatlån väljer du själv din återbetalningstid. Vi presenterar alltid den effektiva räntan för lånet,  och den totala kostnaden.