Allt du behöver veta om bankgirot

Bankgirot är en tjänst för betalningar och överföringar av pengar till olika konton. Många företag är anslutna till bankgirot, och har då ett bankgironummer. När du gör en betalning via din bank till ett bankgironummer fungerar detta som en mellanhand, och betalningen går sedan vidare till mottagarens bankkonto.

Ägs av flera banker

Verksamhetens startade 1959 av flera banker, som ville ha en gemensam tjänst för detta. Bankgirots juridiska namn är Bankgirocentralen BGC AB och det ägs idag av Länsförsäkringar, SkandiaBanken, Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank. Fler än 20 banker deltar idag i Bangirosystemet.

Bankgirots tjänster

Bankgirot är idag den enda aktören i Sverige som har tillstånd att utföra clearing av massbetalningar. Företaget äger och driftar två betalningssystem: Bankgirosystemet och Betalningar i realtid (BiR). Bankgirot har även tillstånd att bedriva verksamhet med anknytning till betalningstjänster. Bankgirot skannar cirka 20.000 fakturor varje dag.

Hur ser ett bankgironummer ut?

Ett bankgironummer består av sju eller åtta siffror. Den sista siffran i raden är en kontrollsiffra, precis som i svenska person- och organisationsnummer.

Betalningar inom ett par sekunder

2012 införde Bankgirot systemet "Betalningar i realtid" (BiR). Betalningar i realtid används för mobilbetalningssystemet Swish, och medger betalningar mellan bankkonton med bekräftelse inom bara några sekunder.

Stöder inte betalningar i euro

Bankgirot stöder idag inte betalningar som görs i euro. Alla betalningar i euro månste enligt EU:s regler hanteras som utlandsbetalningar. Betalaren och mottagaren får idag istället sköta detta direkt via sina banker. Om du bor i utlandet men har svenska räkningar (fritidshus, prenumerationer etc.) måste du skaffa ett svenskt bankkonto eller betala internationellt med hjälp av IBAN-numret som är kopplat till kontot du betalar till.