Enkel banksvenska

Annuitet, gäldenär och reporänta - banktermer kan ofta vara lite kluriga att förstå. Samtidigt det är viktigt att du förstår vad som står i villkor och produktinformation. Så ta en titt - här förklarar vi vanliga banktermer.

A

Amortering

När du lånar pengar amorterar du varje månad i enlighet med din avbetalningsplan, till exempel genom annuitet eller rak amortering. Det betyder att du varje betalningstillfälle betalar tillbaka ett visst belopp till banken du lånat ifrån. Din amortering betalar du tillsammans med din ränta. 

Läs mer om amortering >

Annuitet

Beloppet du betalar är samma under hela avbetalningstiden. I början betalar du av lite på lånet och betalar ett högre räntebelopp. Med tiden minskar lånet - då minskar även räntebeloppet och avbetalningen höjs.

Här hittar du mer om amortering och annuitet >

B

Bankdag

Helgfria vardagar med vissa undantag som midsommarafton, julafton och nyårsafton. 

Betalningsanmärkning

Ett tecken på att du inte har skött dina betalningar. Det är kreditupplysningsföretagen (som t ex UC) som registrerar anmärkningen. Hos marginalen kan du ansöka om lån trots betalningsanmärkningen.

Blancolån

Är ett lån utan säkerhet. En säkerhet kan vara pant i fast egendom som till exempel en lägenhet eller ett hus

Borgensman

En person som går i borgen för en låntagare som inte kan ta ett lån ensam. Om låntagaren inte kan betala lånet måste borgensmannen betala istället.

Borgenär

Den som lånar ut pengar, vanligtvis en bank.

Bankgiro

Bankgirot är en tjänst för betalningar och överföringar av pengar till olika konton. Du kan läsa mer om det här.

Bostadsbubbla

Bostadsbubbla är en situation där värdet på bostäder är högre än vad som anses vara motiverat utifrån olika faktorer. Det som påverkar att en bostadsbubbla växer fram är bland annat låga räntor, hög efterfrågan på marknaden, samt att marknaden räknar med en värdeökning på bostäder. Läs mer här.

Bindningstid

Bindningstid innebär att du förpliktar dig att betala för en tjänst under en viss tid. Vill du inte ha längre ha tjänsten du bundit upp dig på behöver du betala en klumpsumma för hela perioden som återstår. Läs mer om bindningstid här.

D

Dröjsmålsränta

En ränta som erläggs som ersättning för att en betalning har gjorts efter skuldens förfallodag.

E

Existensminimum

Existensminimum är det belopp en person eller familj behöver ha som lägsta inkomst för att kunna överleva ekonomiskt varje månad. Läs mer om existensminimum.

Effektiv ränta

Det faktiska pris man betalar när man tar ett lån. I den effektiva räntan ingår inte bara den nominella räntan utan också uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra avgifter som långivaren tar ut för lånet. Läs mer om effektiv ränta.