Historier från verkligheten

Över 75 000 svenskar drabbas av identitetsstöld varje år. Alla sorters människor i olika situationer råkar illa ut men känslan av obehag och oredan bedragaren ställt till med är ofta ganska lika.

 

Bedragaren tog sms-lån i Felix namn

Genom att använda sig av personnummer, adress och en konstruerad mailadress lyckades förövaren ta ett sms-lån i Felix namn.

Utöver den olustiga känslan av att få sin identitet kapad innebar ID-stölden samtidigt väldigt mycket tid och arbete med att bland annat spärra personnumret för att slippa riskera fler incidenter. Idag är hans uppgifter fortfarande spärrade hos flera kreditupplysningsföretag.

- Detta innebär fortsatt strul för mig personligen om jag skulle vilja ansöka om en kredit eller till exempel bara byta mobilabonnemang.

Martinas kreditkort blev stulet två gånger

Tjuvarna stal Martinas kreditkort. När hon sedan spärrade det och beställde ett nytt stal de hennes nya kreditkort direkt ur brevlådan.

- Jag kände mig otroligt kränkt och orolig över att de lyckats ta sig in i trapphuset och rotat bland min post. Dessutom blev det mycket jobb och många samtal till både kreditkortsföretaget, polisen och bostadsrättsföreningen.


Mobiltelefon beställdes med Gustavs uppgifter

Någon beställde en mobiltelefon i Gustavs namn och valde betalning via en fakturatjänst. När han fick reda på det var paketet redan skickat från leverantören och ärendet i full gång.

- Det var väldigt svårt att veta hur jag skulle agera, vem jag skulle kontakta, jag kände mig väldigt utsatt. Det hade varit skönt att veta att jag haft någon att vända mig till för att lösa det.

Vad är identitetsstöld?

Tänk dig att någon tar ett lån eller beställer kreditkort i ditt namn, struntar i avbetalningarna och att du får betalningsanmärkningar. Detta är bara några konsekvenser av ID-stöld. 

Har du drabbats?

  • Polisanmäl bedrägerier omgående och bestrid fakturan.
  • Ring banken och kontrollera dina konton. Spärra ditt bankkort.
  • Kontrollera hos Skatteverket att du är korrekt folkbokförd.
  • Kontrollera med Svensk Adressändring att det inte finns någon eftersändning registrerad.

Skydda dig mot identitetsstöld

  • Sätt lås på brevlådan
  • Var aktsam när du lämnar ut personuppgifter i mail och telefon.

Fler tips som skyddar mot ID-stöld

Läs mer och ansök redan idag!