”Jag vill så gärna bevisa motsatsen”

Emely Crona årets vinnare

Emely Crona Stenberg ville utmana klimatet mellan kvinnor och bemöta fördomar om kvinnor i grupp. Men vad var det som triggade henne att sätta igång ett nätverk som idag engagerar närmare 70 000 kvinnor i hela landet?

– Jag kom från en mindre småstad upp till Stockholm och förundrades och ibland förfärades över det hårda klimat som faktiskt fanns kvinnor emellan i den bransch jag jobbade i, vilket var inom PR. Att man under många och långa projekt kunde vara fantastiska samarbetspartners, men när ett lyckat projekt var över så låtsades man inte om varandra eller hälsade inte på stan. Jag ville så gärna motarbeta den sortens beteende och utmana klimatet kvinnor emellan, för jag visste och vet fortfarande att det går bara man vill. 

Med vinsten av Årets Eldsjäl mottog Emely en summa pengar som ska hjälpa Heja Livet att gå från att vara beroende av Facebook till en egen fristående plattform. Där vill de hjälpa kvinnor inom vardagliga funderingar i ännu större utsträckning än vad de gör idag, mer än så kan hon inte berätta i dagsläget. Men visionen är tydlig, inom fem år ska Heja Livet bli Sveriges största digitala nätverk. 

Emely arbetar heltid med Heja Livet och har gjort det i princip sedan starten 2014. Drivkraften ligger i lusten att hjälpa och vara med när resultatet presenteras. Att få en ny vän, en lägenhet, ett jobb eller komma bort från en destruktiv relation genom att man som medmänniska ”pass it forward” är något av vad nätverket bidrar med. Hela tiden pågår samtalstrådar där tjejer boostar, pushar, kommer med råd eller skickar vidare för att hjälpa varandra. Det lyser i ögonen på Emely när hon berättar om de människor hon möter och det syns att hon verkligen andas och lever för Heja Livet.

Emely förlorade båda sina föräldrar i alldeles för tidig ålder och vill uppmana tjejer till att vara snälla mot sig själva. – Alla dör vi ensamma och är man vän med sig själv under tiden vi lever så tror jag att livet blir enklare och roligare, säger hon och fortsätter, min mamma är min eviga förebild. Den kämpaglöden och livslusten hon hade att fortsätta trots cancerbesked efter cancerbesked är för mig beundransvärd. Hon finns tyvärr inte med mig i fysisk form men ovanför molnen håller hon med all säkerhet hov.

På frågan om vad vi kan göra för att förändra ett mindset och boosta varandra svarar Emely: - Lyft blicken. Lev inte genom mobilen och försök inte ständigt uppnå något som du INTE har. Se till vem du är och vad du kan göra för andra. Att hjälpas åt, något vi får lära oss från det att vi är små, faller liksom bort under tiden ju äldre vi blir och det är tråkigt, för det är när vi frågar varandra om hjälp som allting händer.

Den ideella föreningen Heja Livet började som en liten grupp på 100 personer 2014 och har nu, drygt fyra år senare, närmare 70 000 medlemmar i Facebookgruppen. I år mottog Emely och Heja Livet priset som Årets Eldsjäl inom Kamratskap. Priset delades ut av Marginalen Bank.

Marginalen Bank är huvudpartner i kategorin kamratskap i Årets Eldsjäl och arbetar aktivt med frågor kring kamratskap och allas lika värde och strävar efter att skapa en mångkulturell och jämställd arbetsplats.