Möt Martina Åkerlund - ansvarig för projektkontoret

Martina Åkerlund | Marginalen Bank

I vårt arbete med att bygga Marginalen Bank står projektverksamheten naturligt i fokus. Läs om Martinas tankar och vision för projektkontoret.

Vem är du, Martina Åkerlund?

Jag är 37 år, bor i Vasastan och uppvuxen bara två kvarter från där jag bor idag. Har bott på lite andra ställen på vägen men insett att jag trivs väldigt bra i området. Jag är gift med Paul och vi har två barn, Isabella och Jonathan som är 9 respektive 5 år. Vi är i fasen där det är full rulle med barnen och deras aktiviteter samtidigt som vi kör hårt med jobbet. Då är det extra bra att bo mitt i stan med cykelavstånd till allt.

Nu har du varit här i drygt ett halvår men vad har du jobbat med tidigare?

Jag har ett långt förflutet inom bank och finans och började min bana på NASDAQOMX där jag var teamledare inom Operations. Därefter började jag min karriär som projektledare, först på Kaupthing Bank, sen på ett konsultbolag med uppdrag hos SEB för att sen slutligen landa hos en annan storbank - Swedbank.

Väl där kände jag att det var dags att göra något nytt efter att ha varit projektledare i nio år och fick då en roll som chef för en grupp som jobbade med myndighetsrapportering. Ansvaret och möjligheten att driva verksamheten framåt och att leda människor visade sig vara en bra match för mig och var definitivt viktiga steg på väg mot rollen jag nu har här på Marginalen, som ansvarig för Projektkontoret. 

Vad var det som lockade dig till Marginalen och vad är roligast med ditt jobb?

Jag hade varit sugen på den här rollen en tid och hört mycket gott om Marginalen då jag har flera tidigare kollegor som jobbar här. Dessutom var jag mer intresserad av att jobba i en mindre organisation där det finns stora möjligheter att göra skillnad. Jag ville kunna förändra och påverka. När möjligheten sedan dök upp kunde jag inte tacka nej! 

Jag tycker att det är oerhört stimulerande och roligt med bredden, att få jobba med saker som spänner över hela verksamheten. Det är projekten som skapar förändringen som gör att vi kommer dit vi vill.

Det är också det som är det roligaste, att allt är möjligt och det är nu det händer. Förändringen sker nu! Här jobbar så många bra personer och det finns alla möjligheter om vi vill.

Hur skulle du beskriva atmosfären och stämningen på Marginalen?

Det här är en arbetsplats med bra stämning, högt i tak och en positiv kultur där man jobbar för förändring. Här finns många kompetenta människor som verkligen gör sitt bästa i alla lägen.

Du ansvarar för vårt projektkontor - Hur ser visionen ut för projektkontoret?

Jag vill att vi snabbare ska kunna gå från idé till leverans så att vi kan anpassa oss till en föränderlig värld men med bibehållen kvalité. Projektkontoret ska stötta ledningen och göra så att verksamheten prioriterar och fokuserar på rätt saker så att vi kan jobba med det som ger mest nu och tar oss dit vi vill.

Vilka är de största utmaningarna för att nå visionen?

En av de största utmaningarna, skulle jag säga är att komma bort från silotänk och att få igång samarbetet mellan avdelningarna, vi behöver inse kraften i att bygga team och samarbete, att 1+1 kan bli 3 om vi hjälps åt och hittar bästa gemensamma lösning för Marginalen. Det är alltid jobbigt med förändring så det svåraste kan nog vara att få med alla på förändringsresan, både högt och lågt.

Vilka är dina drivkrafter?

Jag skulle säga att jag drivs av att förbättra, av gott samarbete, att det ska vara roligt på jobbet och så gillar jag utmaningar och förändring.

Beskriv dig med 3 ord.

Jag väger mellan engagerad och positiv – något av dem, och sen är jag effektiv och lösningsorienterad.

Vem är din främsta förebild och varför?

Richard Branson är helt klart en förebild. Jag gillar hans motto – work hard play hard, jobba hårt och ha roligt. Han drivs av passion och räds inte att göra misstag. Han tar socialt ansvar för sin omvärld. Han tror på kraften av starka team men låter samtidigt människor utvecklas och växa.

Vilka 3 saker skulle du ta med dig till en öde ö?

Familjen förstås (räknas som en sak bara), bra vin och ett stormkök.

Laga mat är min stora passion vid sidan om jobbet. Det är skönt att få koppla av jobbhjärnan och istället använda mina sinnen och kreativitet. Tycker om att använda recept som inspiration men jag provar mig helst fram. Tittar i kylskåpet och kokar ihop något av det som finns där.

Så vad har du alltid i ditt kylskåp?

Haha! Tycker om när det är välfyllt hemma så det finns många möjligheter men om det bara finns ägg, smör, parmesan, god olivolja, vitlök och chili så kan man alltid laga till något gott.

Kan du rekommendera en bok eller film och varför just den?

En bok… då får det bli Annas mat, en kokbok. Den fick jag när jag tog studenten och än idag tittar jag i den för grundrecept.

En film jag verkligen tycker om är ”Livet är underbart”. En italiensk film som utspelar sig under andra världskriget och handlar om en judisk familj som hamnar i ett koncentrationsläger. En väldigt romantisk, rolig men ändå gripande film med glädje och sorg, och som förmedlar att det alltid finns hopp.

Har du ett ”smultronställe” i Sverige du kan tipsa om?

Mitt eget smultronställe är Sandhamn, där min mans familj har haft ett ställe i generationer och som jag också tagit till mitt hjärta. Där finns något för alla åldrar. Det ligger nära stan och är enkelt att komma till. Det finns underbara stränder, vackert vatten och eftersom det ligger i ytterskärgården så är det en ganska karg ö med få träd och släta klippor vilket jag gillar. Det är lugnt och stilla på ena sidan av ön men samtidigt nära till restauranger och uteliv i byn om man vill.