Frågor & svar om läget i Grekland

Med anledning av den rådande krisen i Grekland har vi sammanställt frågor och svar som är aktuella för dig som planerar att åka till Grekland i sommar. 

Jag har planerat att semestra i Grekland i sommar. Går det?

Eftersom utvecklingen är oförutsägbar och kan vända tvärt är det bästa rådet att stå i löpande kontakt med din researrangör.

Hur gör jag när bankerna är stängda. Fungerar det att ta ut pengar i bankomater?

Enligt de senaste uppgifterna per 2015-06-29 ska Greklands banker hållas stängda i sex bankdagar och ett uttagstak har infört för att hindra grekerna från att tömma landets bankomater. Det finns dock ingen garanti för att grekiska uttagsautomater kommer att fungera, vilket betyder att det kan bli svårt att få ut kontanter. Vi rekommenderar att du för säkerhets skull växlar till euro före din avresa till Grekland.

Kommer det gå att betala med kort i Grekland?

Enligt den information som vi har just nu (måndag 29/6) fungerar det att betala med Visa och MasterCard i Grekland. Vi rekommenderar dock att du har flera olika betalningsmöjligheter och att du även tar med dig euro i kontanter.

Kan jag avboka min paketresa till Grekland och få kostnaderna täckta av kortets reseförsäkring?

Nej, kortets avbeställningsskydd täcker inte det.

Kan jag avboka mitt hotell till Grekland och få kostnaderna täckta av kortets reseförsäkring?

Nej, kortets avbeställningsskydd täcker inte det.

Kan jag avboka mitt flyg till Grekland och få kostnaderna täckta av kortets reseförsäkring?

Nej, kortets avbeställningsskydd täcker inte det.

Vidare information

För reserekommendationer och löpande uppdateringar gällande läget i Grekland hänvisar vi dig till UD's hemsida Sweden Abroad.