Johannes Fåhraeus 600x650.jpg

 

 


"Mina kollegor på Marginalen har verkligen tagit emot mig på bästa tänkbara sätt."

Berätta om din roll som trainee på Marginalen!

I min roll som trainee jobbar jag på avdelningen Data & Analytics inom data science där jag får medverka i spännande projekt inom Machine Learning och AI. Det kan t.ex. handla om att utveckla och förbättra olika prediktionsmodeller eller undersöka stora datamängder för att ta fram statistiska analyser som leder till dataunderbyggda beslut inom banken. Dessutom får jag tillsammans med de andra traineerna på Marginalen jobba i projekt där vi får driva våra egna idéer som kan utveckla bankens produkter och effektivitet. Rollen som trainee innebär med andra ord en mycket hög variation och dagarna kan se väldigt olika ut!

Hur kommer det sig att du sökte till Marginalen Traineeprogram?

Jag visste att jag ville gå ett traineeprogram eftersom jag tyckte det lät som en bra brygga mellan universitetet och arbetslivet. Att både få delta i spännande och utmanande projekt samtidigt som man får ta del av utvecklande utbildningar såg jag som ett väldigt bra sätt att kick-starta min karriär på. Jag har dessutom ett stort intresse för finansbranschen och min uppfattning av Marginalen var att det är en innovationsdriven arbetsplats där man har stor möjlighet att påverka organisationen. Så när jag såg traineetjänsten annonseras kändes det självklart att söka!

Vad gjorde du innan du började på Marginalen?

Innan jag började på Marginalen pluggade jag till civilingenjör i Industriell Ekonomi på Umeå Universitet och tog min master inom finansiell riskhantering. Under utbildningen jobbade jag på även på olika handelsföretag som säljare och studerade en termin på NTU i Singapore.

På vilket sätt har Marginalen Traineeprogram påverkat dig?

Det har varit tydligt att en agil arbetsmetodik är något som hela organisationen använder sig av vilket jag inte har stött på tidigare i någon annan organisation. Man jobbar i ett högt tempo och det gäller att vara flexibel i sitt arbete eftersom man ofta deltar i många olika projekt samtidigt. Samtidigt har jag haft stor möjlighet att påverka vad jag själv vill göra vilket har lärt mig att vara proaktiv och att våga ta för mig. Det är bara en själv som sätter gränserna för vad man kan göra på Marginalen!

På vilket sätt stöttar Marginalen dig i din utveckling?

Mina kollegor på Marginalen har verkligen tagit emot mig på bästa tänkbara sätt. Mitt team som jag jobbar med dagligen har gett mig ett stort förtroende och jag fick tidigt ta på mig större ansvarsområden. Som trainee får man dessutom en mentor som har varit trainee tidigare vilket har varit ett stort stöd när man känner att det behövs någon att lyfta sina tankar och funderingar med.

Några sista ord till studenter som ska ut i arbetslivet?

Det är viktigt att du funderar på vad just du tycker är intressant och vad du hade velat jobba med så att du hamnar på en plats du verkligen trivs på. Samtidigt behöver du inte känna dig stressad över att ditt första jobb ska vara ditt drömyrke, vad du tycker är intressant kommer förändras under hela arbetslivet och det är svårt att förutspå vad du kommer vilja jobba med i framtiden.